Bovenbouw (basisschool)

.

.

Programma’s & (gast)lessen bovenbouw basisschool

Maak van een leesles een belevingsles!

.

.

Speciale les voor tijdens de Kinderboekweek 2023!

.

Speciale les voor tijdens de Kinderboekweek 2023!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Een verknipt verhaal!

.

Hieronder een voorbeeld van een VERKNIPT verhaal:

Het mysterie van de verdwenen groentes en fruit.

.

.

Wat gebeurt er als de dikke zwarte kat, die dol is op snoep en patat, bevriend raakt met de dunne witte hond, die alleen maar dol is op gezond? Dan ontdekken de zwarte kat en de witte hond, dat – al verschillen ze de wereld van elkaar – ze door wederzijds respect evengoed de allerbeste vrienden kunnen zijn.

Maar wat maakt dat ze zo van elkaar verschillen? Ze trekken de wereld in en gaan op zoek naar de oorzaken van hun tegenstellingen en vragen zich daarbij af hoe het komt dat snoep en patat steeds meer macht krijgen?

Tijdens hun queeste ontmoeten ze Rosa de suikerspin en Babel de boterbabbelaar. Die wijzen de weg naar de Haagse hopjes waar ze, na het betalen van chocolademunten, bij de Borstplaat poort toegang krijgen tot het Pindarotsengebergte. Daar moeten ze op zoek naar de dropsleutel, want inmiddels hebben ze van Vlé de koe en Eia de gans vernomen dat alle groentes en fruit gevangen zijn genomen door de boosaardige Tumtum die ze met snoepkettingen heeft vastgeketend en achter slot en grendel houdt in het grote Peperkoekhuis.

Dus avontuurlijke kinderen en leerkrachten, wat denken jullie? Gaat het de kat & de hond lukken om met behulp van een toverbal en een magische zuurstok de dropsleutel te vinden en daarmee de groentes en fruit te kunnen redden uit de kleverige snoephanden van Tumtum? 

.

.

Stimuleer het leesplezier!

Om het leesplezier in groep 7 en 8 te prikkelen heeft Stichting Lezen De Nationale Voorleeswedstrijd in het leven geroepen. Tijdens deze wedstrijd nemen de kinderen het tegen elkaar op in verschillende rondes. Te beginnen bij de schoolronde om hopelijk te eindigen op dat geweldige podium om gekroond te worden tot VOORLEESKAMPIOEN!

Ieder jaar gaat De Nationale Voorleeswedstrijd in september van start. Alle basisscholen krijgen (automatisch) een gratis deelname-envelop opgestuurd. De Kinderboekenweek (oktober) is een perfecte aanleiding om op jouw school een schoolronde te organiseren. En dan is het uiteraard duimen dat leerlingen mee willen doen en durven, want voorlezen voor de klas (en daarna misschien zelfs wel voor een groter publiek) is best wel een spannend dingetje.

Twee soorten lessen die ik geef: Motivatieles en de Zo lees ik voor! les

.

.

Je wordt een stuk zekerder over jezelf als je je goed voorbereid!

.

.

.

.

.

Meer info over andere (gast)lessen voor de bovenbouw volgt eerdaags …

.

.

.

Recensies:

Angela, leerkracht groep 5, 6, 7 en 8

 “Op 1 april (nee dat is geen grapje) kwam Susan Wallenburg bij ons in de klas voor de ‘Kids for kids challenge’. 

In het begin waren de kinderen wat afwachtend, het was natuurlijk niet precies bekend wat nu de bedoeling was. Het concept van Sam& werd goed begrepen door middel van de presentatie. 

In mijn groep waren we veel bezig over en met FC Emmen, dus dit werd al gauw het hoofdonderwerp van alle groepjes. Ze waren goed met elkaar in overleg en Susan liep rond, gaf tips en adviezen waar nodig. De kinderen luisterden heel geconcentreerd naar Susan, haar stemgebruik en communiceren naar de kinderen toe was erg fijn. 

Niet alle kinderen in mijn groep spreken en begrijpen niet alles in het Nederlands en hier was ook aandacht voor. 

Bedankt voor de leuke en gezellige gastles Susan! 

*

Margriet, Boekhandel

Hierbij wil ik je nogmaals bedanken voor jouw bijdrage aan de informatieavond voor leerkrachten 2022.

Het was een waardevolle invulling van het half uur dat jouw ter beschikking stond. Volgens mij had je nog makkelijk een half uur kunnen volmaken. 

Je gaf originele tips en trics om een prentenboek te gebruiken in de klas. De aanwezige leerkrachten hebben er volgens mij veel ideeen opgedaan. Ook de tips voor de KinderBoekenWeek waren simpel maar doeltreffend. Heel aansprekend voor de kinderen en makkelijk te implementeren voor de leerkracht.

Wat me is bijgebleven was het idee om elk kind de hele dag door een boek te laten meenemen. Zodra de bel door de school klinkt, moeten ze 5 a 10 min lezen, waar ze op dat moment ook zijn, dus ook als ze net toevallig op de wc zitten. Zo grappig!

Jouw prentenboeken zijn geweldig materiaal om te gebruiken in de onderbouw. De tekst is toegankelijk en de tekeningen aantrekkelijk om samen naar te kijken.

Ik wens jou heel veel succes als kinderboekenschrijfster en hoop in de toekomst veel van je te horen.”

*

Nicolet, leerkracht groep 1, 2 en 3

 “De poetsinstructie van Susan was heel leuk en leerzaam. 

De kinderen luisterden vol aandacht en deden goed mee. Susan bracht het op een manier die goed aansloot bij het niveau van de kinderen. Het was een leerzame en interactieve les. Ze had leuke attributen mee waardoor de kinderen meteen geïnteresseerd waren in wat ze wilde vertellen. 

Na afloop hebben we het nog een aantal keren in de klas over tanden poetsen en de tandarts gehad. Dan verwees ik terug naar de les van Susan, bijvoorbeeld over dat het het beste is om twee keer per dag je tanden te poetsen ipv één keer. 

Ik vond het voor herhaling vatbaar en eigenlijk zou het goed zijn om elk jaar een poetsinstructieles in de klas te krijgen.”