meer over mij

Susan Wallenburg (1975) raakt lange tijd geen boek meer aan. De beruchte verplichte leeslijst zorgt vaker voor afhakers en gaandeweg verliest ook Susan de liefde voor het lezen.

Pas nadat ze in 2004 moeder wordt van Samantha, worden oude boeken afgestoft, nieuwe boeken aangeschaft en stuk voor stuk voorgelezen. Dit wakkert haar leesvlam weer aan. Als blijkt dat Samantha het nog leuker vindt om samen verhalen te bedenken, neemt Susan al snel de pen in eigen hand.

Veel van de verhalen ontstaan vanuit gebeurtenissen in hun eigen leven. Ook het prentenboek Klaas Vaak is Boos! Op tijd naar bed gaan is voor kinderen vaak het minst leuke moment van hun dag, zo ook voor SamanthaAls Susan op een avond zegt: “Pas maar op, want als Klaas Vaak nog langer moet wachten tot jij gaat slapen, dan besluit hij vast om al die mooie dromen voor zichzelf te houden”, ziet dit allerleukste verhaal voor het slapen gaan het levenslicht.

Alle verhalen die ze bedenkt houdt ze voor haarzelf, tot ze in 2019 in contact komt met illustrator Mayon Middeljans. Zij brengt op magische wijze de verhalen van Susan tot leven. Mayon’s enthousiasme over Klaas Vaak is Boos! is zo groot, dat ze besluiten mee te doen aan de Key Colours 2020 wedstrijd voor illustratoren van Clavis. 458 deelnemers uit 50 landen zenden een prentenboekconcept in. Allemaal creatievelingen die ervan dromen om een kinderboek te maken. Mayon en Susan behalen een zilveren medaille. Clavis maakt hun droom waar en sinds september 2021 ligt het prentenboek Klaas Vaak is Boos! in boekwinkels in Nederland en Vlaanderen.

De eerste stap is hiermee gezet en de laatste is nog lang niet in zicht. De vlam is inmiddels overgegaan in een brandende passie voor schrijven. Van korte verhalen voor de allerkleinsten tot thrillers voor de young adult. De avonturen die Susan eerst nog voor zichzelf houdt, vinden nu stuk voor stuk hun weg naar de jeugdige lezers (en de volwassen lezer met een jeugdig hart). 

Kinderen hebben de gave te zien en te geloven. Samen met mijn dochter verdwijnen naar die geweldige wereld van fantasie, die wereld waar alles kan en alles gebeurt, heeft mij doen kennismaken met wonderbaarlijke wezens.”

~ Susan Wallenburg

.

Susan Wallenburg