En ja, wat gebeurt er zodra je een boek openslaat?

Leestaken met doelgerichte (lees-, schrijf- & creatieve)opdrachten om de leesbeleving te vergroten! (Voor zowel de kinderen als de leerkracht.)

Groep 6 – 6 lessen – 6 weken!

Meerdere Kerndoelen PO

Leeshouding & leesmotivatie vergroten!

Ontwikkeling woordenschat!

Een ander kijk op lezen creëren!

Gedurende deze 6 weken krijgt ieder kind een eigen leenexemplaar en eigen werkbladen van het avontuurlijke kinderboek De Regenboogfabriek.

Wat gebeurt er zodra je een boek openslaat?

Stel je voor dat je een magische deur opent die leidt naar een wereld vol avontuur, geheimen en wonderen. Dat is precies wat er gebeurt als je een boek openslaat. En ik stel deze vraag aan de kinderen in de klas om hun nieuwsgierigheid aan te wakkeren, zodat het lezen niet langer een taak is, maar een spannend avontuur waar ze zelf in willen duiken.

In de klas is lezen vaak maar een kort moment – slechts iets van 15 minuten per dag. Maar in die tijd duiken kinderen zelden echt de diepte in. Ze worden de eerste minuten nog snel afgeleid, turen daarna om zich heen of smoezen stiekem met hun vrienden over alles, behalve het boek. Het voelt niet als een uitdaging, en vaak is de leerkracht zelf niet eens helemaal aanwezig in het leesmoment (andere taken schreeuwen hard om aandacht en voorrang). Lezen wordt iets dat snel voorbij is, zonder dat er echt iets van geleerd of beleefd wordt.

Uit onderzoek blijkt dat de leesvaardigheid pas echt stijgt als kinderen langer lezen dan die 15 minuten. Dus waarom niet je leerKRACHT inzetten en een vast moment van 30 minuten plannen? Van die 30 minuten lezen, blijven er minstens 20 minuten over die echt effectief benut worden. Maak van je leerlingen leesHELDEN!

Het is geen groot geheim dat nog ontdekt moet worden: de leesresultaten zijn de laatste jaren gedaald. Hoe doorbreek je dit patroon? > Door enthousiasme te creëren! Hun interesse te prikkelen. Door kinderen te laten voelen, te laten beleven wat er allemaal mogelijk is zodra ze een boek openen. Een kookboek neemt je mee naar verre landen en onbekende keukens met nieuwe geuren, kleuren en smaken. Een waargebeurd verhaal opent de ogen voor de wereld om ons heen en creëert bewustwording, een besef. Een spannend boek onthult een goed verborgen geheim waar jij deelgenoot van wordt (en dus niet verklapt aan anderen). En met een grappig boek kun je je niet inhouden en lach je luid om de avonturen van de hoofdpersoon! “Meester? Mag ik naar het toilet? Ik plas in mijn broek van het lachen!” Een boek is een levend iets dat je naar een andere wereld trekt, en als je erin duikt, wil je, nee: moet je weten hoe het verhaal eindigt.

Lees & beleef! 

Liefde voor lezen groeit als je de beleving vergroot, deze voelbaar maakt en eraan herinnert dat het lezen iets is om van te genieten. Het is belangrijk dat kinderen lezen niet als een verplichting ervaren, maar als iets dat ze willen doen. Tegenwoordig zijn kinderen omgeven door beeldcultuur (denk aan social media), maar een boek kan ze in de wereld van woorden trekken, waar ze zich moeten inleven, het willen én gaan begrijpen en het met hart en ziel gaan voelen.

Boeken zoals Dog Man of De Waanzinnige Boomhut (mijn dochter verslond deze reeks!) zijn absoluut geweldig voor een leesmoment in de pauze, maar ze helpen kinderen niet altijd om echt de diepte in te duiken. Boeken met een uitdagendere tekst, waar ze zich echt in moeten verdiepen, brengen de beleving naar een hoger niveau. Wanneer kinderen moeite doen om zich te concentreren, groeit hun leesplezier en creëren ze een betekenisvolle ervaring.

Onze klas leest!

Mijn doel is dat kinderen in groep 6 het plezier van lezen ontdekken, op een manier die zowel uitdagend als creatief is (d.m.v. diverse teken- en knutselopdrachten), zodat ze na het Onze klas leest! project zelfstandig verder willen lezen en zichzelf blijven uitdagen (en hoe leuk is het om daarbij op verkenningstocht te gaan in de bibliotheek!).

Om dit te bereiken, moet het boek aansluiten bij de cognitieve en emotionele belevingswereld van de kinderen in groep 6. Het verhaal moet hen niet alleen mentaal prikkelen, maar ook emotioneel raken, zodat ze zich verbonden voelen met de tekst.

Waarom zouden kinderen in de klas allemaal hetzelfde boek lezen?

Het lezen van hetzelfde boek creëert een gemeenschappelijk avontuur, net zoals het kijken naar een serie op tv of Netflix. We maken iets samen mee, en dat schept een band. Ook de leerkracht doet mee! Het is belangrijk dat je betrokken bent bij het leesproces, dat je echt luistert naar wat de kinderen zeggen over het boek. Misschien ontdekken ze wel iets over zichzelf: “Oh, ik was ook ooit bang voor monsters!” Dit soort gesprekken maken lezen zoveel rijker.

Door hetzelfde boek te lezen, beginnen kinderen met een gelijke basis. Dit is bijzonder waardevol, vooral voor kinderen die thuis niet altijd toegang hebben tot boeken. 

Dus: iedereen leest hetzelfde boek! Dezelfde hoeveelheid tekst, hetzelfde leesmoment, maar met verschillende belevingen. Dat maakt het zo leuk: ze praten erover, delen wat hen raakt, en ontdekken samen wat er gebeurt zodra je een boek openslaat!

Stuur me (geheel vrijblijvend) een bericht via schrijf(at)susanwallenburg(punt)nl en ik vertel je alles en meer over dit project! Ook de kosten, en wie weet valt dat reuze mee 😉